Prejeli smo pojasnilo - ARSO odgovarja na vprašanje iz objave:"KAJ ZA VRAGA POČNE ARSO?"

Dva dni nazaj smo na naš naslov prejeli elektronsko pošto :

pošiljatelj: Andrej.Vuga@gov.si

(spodaj sta posnetek ekrana in besedilo)


Pojasnilo

https://www.odpriteoci.si/post/kaj-za-vraga-po%C4%8Dne-arso


Tudi nad Slovenijo od časa do časa zračne mase prinesejo puščavski prah. Sestava tega prahu je odvisna od tega, iz katere puščave pride. V primerjavi z delci, ki jih proizvedemo s svojimi dejavnostmi ljudje, vsebujejo delci iz puščave v povprečju več aluminija, železa, stroncija, kalcija in magnezija.

Po Uredbi o kakovosti zunanjega zraka je puščavski prah naravni vir, ki ga z lokalnimi ukrepi ne moremo odstraniti oziroma mu onemogočiti prehoda čez Slovenijo. Zato je naša nalogo, da opozorimo, kadar pride do tal večja količina puščavskega prahu. To se je nazadnje zgodilo marca 2020. Prebivalce smo preko različnih kanalov opozorili, da naj se v času največjih ravni delcev PM10 raje zadržujejo v zaprtih prostorih, zaprejo okna in se izogibajo telesnim dejavnostim na prostem.

Na Agenciji za okolje upravljamo z Državno merilno mrežo za spremljanje kakovosti zunanjega zraku v katero je vključenih 22 merilnih mest po Sloveniji. Na teh merilnih mestih v skladu s Pravilnikom o ocenjevanju kakovosti zunanjega zraka spremljamo različna onesnaževala v zunanjem zraku. Med drugim na petih merilnih mestih spremljamo tudi vsebnost težkih kovin v delcih PM10. Po Uredbi o kakovosti zraka smo dolžni spremljati ravni niklja, arzena, kadmija in svinca v zunanjem zraku. Za ta onesnaževala so predpisane tudi ciljne in mejne vrednosti, ki na reprezentativnih merilnih mestih še nikoli niso bile presežene.

S spoštovanjem,
1,241 views0 comments