Maria Zakharova: Med vojaško operacijo smo našli dokaze o prepovedanih vojaških biolaboratorijih !!!
Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Maria Zakharova o vojaški biološki dejavnosti v ukrajinskih bioloških laboratorijih.

Potrjujemo, da je bilo med posebno vojaško operacijo v Ukrajini ugotovljeno, da je kijevski režim prikrival sledi vojaškega biološkega programa, ki je bil uveden s financiranjem Ministrstva za obrambo Združenih držav Amerike.

24. februarja smo od zaposlenih v ukrajinskih bio-laboratorijih prejeli dokumentacijo, o nujnem uničenju zelo nevarnih povzročiteljev kuge, antraksa, zajčje mrzlice, kolere in drugih smrtonosnih bolezni. To je vključevalo navodilo Ministrstva za zdravje Ukrajine o nujnem uničenju shranjenih rezerv zelo nevarnih patogenov, poslanih v vse bio-laboratorije. Ta gradiva so na voljo na spletnem portalu Ministrstva za obrambo Ruske federacije.

To dokumentacijo zdaj temeljito analizirajo strokovnjaki enot za jedrsko, biološko in kemično zaščito.

❗️ Vendar že na tej točki lahko sklepamo, da so se komponente biološkega orožja razvijale v ukrajinskih laboratorijih v neposredni bližini ruskega ozemlja.

Urgentno uničenje zelo nevarnih patogenov je bilo odrejeno 24. februarja, da bi preprečili razkritje kršitve člena I Konvencije o biološkem in toksinskem orožju (#BTWC) s strani Ukrajine in Združenih držav.

👉 Ta podatek dokazuje, da so bile trditve, ki smo jih večkrat izrekli v zvezi z vojaško biološko aktivnostjo ZDA in njihovih zaveznikov v post sovjetskem prostoru v okviru BTWC, upravičene. Ne moremo izključiti uporabe mehanizmov iz členov V in VI BTWC, v skladu s katerimi se države članice med seboj posvetujejo za reševanje kakršnih koli vprašanj v zvezi z namenom konvencije ali izvajanjem njenih določb ter sodelujejo pri vsaki preiskavi morebitne kršitve obveznosti iz BTWC.

Potrebni so odločni ukrepi za krepitev režima BTWC, da se prepreči kakršna koli vojaška biološka dejavnost, ki se izvaja v nasprotju z BTWC.

• Pozivamo k nadaljevanju dela na pravno zavezujočem protokolu konvencij z učinkovitim mehanizmom preverjanja, kar ZDA blokirajo od leta 2001. V tem kontekstu pozivamo k ustanovitvi odprte skupine kot del BTWC, kar je v interesu velike večine držav članic.

• Za krepitev institucionalnih temeljev konvencije spodbujamo pobude, ki imajo široko mednarodno podporo, za ustvarjanje mobilnih medicinskih in bioloških enot v okviru BTWC (za pomoč pri uporabi biološkega orožja in za boj proti izbruhom različnih izvorov) in ustanoviti svetovalni odbor za raziskave (za analiziranje znanstvenih in tehničnih dosežkov ter za zagotavljanje ustreznih priporočil državam).

• Poleg tega predlagamo vključitev informacij o vojaških bioloških dejavnostih, ki se izvajajo v tujini, v letna poročila, ki jih posredujejo države članice BTWC kot del ukrepov za krepitev zaupanja.

☝️ Le obsežni koraki, kot so ti, bodo omogočili, da se vojaško biološko dejavnost #Združenih držav in njihovih zaveznikov na post sovjetskem prostoru, pa tudi v drugih regijah sveta, postavi pod tesen mednarodni nadzor in zagotovi preverljivo skladnost Države članice BTWC s svojimi obveznostmi.


Ministrstvo za obrambo Rusije je razkrilo zemljevid bioloških laboratorijev v Ukrajini: oznake na zemljevidu predstavljajo lokacije sanitarnih in epidemioloških laboratorijev in raziskovalnih inštitutov

Konvencija Združenih narodov o biološkem orožju

člen I
Zaveza, da v nobenem primeru ne bo razvijala, proizvajala,
skladiščila, pridobivala ali obdržala biološko orožje.

Konvencija Združenih narodov o biološkem orožju

United Nations Biological Weapons Convention

BWC-text-English-1
.pdf
Download PDF • 287KB

United Nations Biological Weapons Convention

Article I
Undertaking never under any circumstances to develop, produce,
stockpile, acquire or retain biological weapons.

3,164 views0 comments