Dr. Andraž Teršek - Druga dopolnitev pobude za presojo ustavnosti pravnih predpisovDruga dopolnitev pobude za presojo ustavnosti pravnih predpisov v zadevi opr. št. U-I-17/21-5


Spoštovano in cenjeno Ustavno sodišče Republike Slovenije,


Na Vas vljudno naslavljam DRUGO dopolnitev izvorne POBUDE v predmetni zadevi.

Spodaj navajam besedilo, ki so ga spisali dve zdravnici in zdravnik – pobudniki, ki jih pred tem Visokim Sodiščem zastopam kot pooblaščenec.


Argumentacija zdravnikov-pobudnikov:

Z dokazi podprta medicina ocenjuje, da ukrepi za zajezitev širjenja okužbe, kot smo jim priča v Slovenji že več kot 100 dni, niso rešitev. Trdimo, da celo pripomorejo k težavi, epidemiji, bolezni v splošnem.


Prvič v zgodovini smo za zajezitev epidemije uporabili princip ukrepov, ki osamijo zdrave; in ne, kot je bilo do sedaj običajno, »karanteno bolnih«. Glede na to, da je nov pristop karantene splošne populacije, torej zdravih posameznikov, novost, je ne samo zaželeno, temveč tudi nujno sprotno preverjanje in ocenjevanje posledic ukrepov s strokovnimi argumenti, torej TUDI, a ne samo, z dokazi podprto medicino. Nikakor pa ne »politično.«

V evalvacijski postopek bi morali biti vključeni strokovnjaki več strok, ne samo medicinske, sicer je ocena ukrepov parcialna in zato tudi nujno površna, z veliko mero gotovosti celo škodljiva za družbo kot celoto.


Nimamo dokazov, ki bi z gotovostjo trdili, da smo z ukrepi karantene otrok in zdrave delovne populacije vplivali na zajezitev virusa. Vemo pa, da so ukrepi doslej povzročili veliko ekonomsko, socialno in zdravstveno škodo za ljudi.


Virusne bolezni poznamo, odkar obstaja medicinska stroka. Na razvoj bolezni ne vpliva le virulenca virusa (sposobnost virusa, da povzroči bolezen), temveč je v veliki meri odvisna od obrambe organizma. Z drugimi besedami, noben organizem se ne preda brez boja.

Specifičnega zdravila za določeno virusno bolezen, ki bi bilo stoodstotno učinkovito, ne poznamo. Res pa je, da imamo učinkovite preventivne metode. Ena od njih je cepljenje, ni pa edina. Preventivni ukrepi higiene in izogibanja nezdravemu okolju (navade, razvade in strupi iz okolja) ter fizična aktivnost so del ukrepov, ki zdravemu človeku pomagajo pri obrambi pred patogenim virusom. V zadnjem času so na voljo tudi mnoge raziskave, ki dokazujejo dobrobit alternativnih metod zdravljenja. Eno od zdravil se je izkazalo za zelo uspešno, zdravljenje s Klorokinom/Hidroksiklorokinom, v kombinaciji s cinkom in/ali z Azitromicinom (1).


Leta 20017 je bil v strokovni reviji Neuropsyhopharmacology objavljen odličen članek o vplivu koregulacije vnetnega procesa (imunosti) na socialno vedenje in korelacija vpliva socialnega okolja na imunski sistem. Članek predstavlja dokaz na molekularnem nivoju, da socialno vedenje in lastnosti socialnega vedenja direktno vplivajo na vnetne procese. Osebe, ki v času bolezni ob sebi nimajo bližnjih, ljubih oseb, imajo dokazano višje koncentracije mediatorjev vnetnega procesa, citokinov (IL 6, IL 1, IL 1 beta, TNF alfa, IL-1 Ra1, IL-Ra2 in drugih), kar pomeni, da so osebe, ki so iztrgane iz kontaktov s svojimi najbljižjimi /najdražjimi/ljubimi, ob stresu v večji nevarnosti za bolezen, kot tisti, ki bolezen prebolevajo v varni bližini svojcev. Socialno izolirane osebe se težje ubranijo vnetju, ki sledi okužbi.

V istem članku je na kemičnem nivoju dokazano tudi, da socialno izolirane osebe 50% večkrat zbolevajo za depresijo. Depresija pa ima dodatno negativen vpliv na imunski sistem (2). Osamljene in izolirane osebe imajo veliko več, in ne manj, možnosti, da se ubranijo bolezni Covid-19, povzročene z vdorom virusa SARS-Cov 2. Ukrepi v DSO-jih so dokazano večji del problema in ne rešitve. Telesno oslabljeni starostniki so namreč povsem izolirani od bližine svojcev, torej oseb, ki bi pripomogle k njihovi naravni obrambi pred vnetjem.

Najhujši zaplet okužbe s SARS-Cov2 in posledično bolezni Covid-19 je »citokinska nevihta«, ki privede do ARDS (acute respiratory distress syndrom), multiorganske odpovedi in v najhujšem primeru do smrti okužene, bolne osebe.


V nedavno objavljeni raziskavi, meta-analizi (objavljeni oktobra 2020), v strokovni reviji Wiley, ugotavljajo, da je vzrok za najtežje oblike bolezni Covid-19 povečan vnetni odziv imunskega sistema s zvišanimi količinami pro-vnetnih mediatorjev v plazmi (citokinov) in zmanjšanim številom T limfocitov. Citokini, ki igrajo bistveno vlogo pri odzivu s »citokinsko nevihto«, so prav IL 6, TNF alfa, IL 8, IL 10 (3).


V medicini velja, da se škodljivi faktorji, ki privedejo do hujše oblike bolezni, seštevajo. Dokazujemo, da pri ranljivi populaciji starostnikov v DSO-jih dolgotrajna izolacija od ljubih svojcev pospeši nastanek nevarnega odziva na virusno bolezen Covid-19. Tako pri izolaciji, kot pri pretiranem imunskem odzivu na okužbo, pride do nevarno zvišanega nivoja istih pre-inflamatornih mediatorjev (citokinov), kar zvečuje verjetnost za težji potek bolezni, ali celo smrt.


Poudarili bi še en medicinski pogled na zdravljenje bolezni Covid-19, ki ni bil dovolj poudarjen, temveč celo zamolčan v trenutni situaciji boja proti bolezni Covid-19. Cepivo bi bilo edino sredstvo pri preprečevanju in zdravljenju bolezni Covid-19, če ne bi bilo na voljo nobenega drugega zdravljenja.


Meta-analiza (analiza 23 primerljivih študij), objavljena 4.6.2020, je povzela učinkovitost zdravljenja s Klorokinom/Hidroksiklorokinom pri bolezni Covid-19. Tri raziskave so izključili zaradi uporabe prevelikih ali premajhnih odmerkov zdravila. Ostalih 20 raziskav vključuje podatke za večje število preiskovancev, 105.040 oseb, iz devetih držav, zdravljenih s Klorokinom/Hidroksiklorokinom. Natančna analiza vseh objav dokazuje dobrobit zdravljenja s terapijo K/H, v kombinaciji z Azitromicinom in cinkom (4).

Celoten povzetek zdravljenja s Klorokinom in Hidroksiklorokinom je zajet v Beli publikaciji, avtorice Dr. Simone Gold, dr. med. (1).


V tej publikaciji so navedene vse študije in analize, ki z dokazi podprto medicino razložijo učinkovitost zdravljenja, kot tudi postopke, ki so bili uvedeni v posameznih ameriških zveznih državah z namenom prepovedi uporabe teh istih zdravil za zdravljenje Covid-19 ?!(1) Upravičeno sumimo, da je tudi v Sloveniji interes, da so podatki o alternativnem uspehu zdravljenja Covid-19 manj poudarjeni, kot bi bilo to nujno za obveščenost širše populacije državljanov. Nasprotno, cepivo osebni zdravnik lahko predpiše svojemu pacientu, terapijo S K/H pa v Sloveniji lahko predpisuje le zdravnik, ki ima specializacijo iz revmatologije.

Zdravilo, ki je v široki uporabi že 30 let in je bilo na voljo brez recepta v mnogih državah sveta, je postalo ob vzniku bolezni Covid-19 bolj nevarno zdravilo, kot cepivo, za katerega zaenkrat nimamo podatkov o učinkovitosti, kratkotrajnih stranskih učinkih, kaj šele o dolgotrajnih vplivih na zdravje.


Uporaba zdravila Klorokin in Hidroksiklorokin je bila z Odlokom o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil prvič omejena 3.4.2020(Uradni list RS, št.33/06). Odlok je bil sprejet na predlog vlade, z obrazložitvijo, da bi v primeru večje porabe zdravila pri kovidnih bolnikih lahko prišlo do pomanjkanja zdravil za paciente z revmatoidnim artritisom in eritematoznim lupusom (obrazložitev v prilogi). V času, ko je bil uveden splošni lockdown v Sloveniji zaradi bolezni, ki bi po takratni oceni zahtevala največ življenj v najkrajšem času, so zdravilo za Covid prepovedali za uporabo (?!?!) (5). Revmatoidni artritis in eritematozni lupus sta kronični obolenji, pacienti se dolga leta zdravijo s Klorokinom.


Omejitev uporabe zdravila Klorokin in Hidroksiklorokina se je zgodila z novim Odlokom, z dne 26.6.2020(Uradni list RS, št.91/20 z dne 26.6.2020), kasneje pa je bila omejitev odpravljena (Uradni list RS, št. 103/20 z dne 24.7.2020). Omejitev uporabe zdravila je bila uvedena po objavljenih rezultatih v strokovni literaturi o dobrobiti zdravljenja s Klorokinom in Hidroksiklorokinom.

Res je, da zdravilo K/H ni registrirano za zdravljenje bolezni Covid-19, a njegova uporaba za zdravljenje Covid-19 ne bi bil osamljen primer, ko je zdravilo registrirano za eno indikacijo, uporablja pa se tudi za druge indikacije.


V porodništvu imamo najmanj en primer take uporabe. Tametil je zdravilo, ki preprečuje slabost in bruhanje, v porodništvu pa ga uporabljamo po porodu za pospeševanje laktacije, dasiravno je v navodilih izrecna kontraindikacija nosečnost in dojenje. Aspirin je protivnetno zdravilo, antipiretik, ki prvenstveno ni indiciran za preventivo pred nastankom krvnih strdkov, pa je kljub temu v največ primerih predpisan ravno za to indikacijo. K/H je zdravilo, ki se desetletja uporablja za preventivo malarije, se je izkazalo za učinkovito za zdravljenje Covid-19, zato bi bilo le eno v vrsti uporabljenih zdravil za širši spekter indikacij.

Ker sem Sabina Senčar ginekologinja in porodničarka, imam na imunologijo specifičen vpogled. Avtorica Allane Collen opisuje zgodovinsko medicinsko zmoto v svoji knjigi 10% človek takole (skrajšano):

V začetku 19. stoletja so ljudje začeli ustanavljati bolnišnice, v želji, da bi “sodobno medicino” približali množicam. Mikrobe so sicer odkrili 150 let prej, vendar jih niso povezovali z boleznimi. Čiščenje v bolnišnicah se jim je zdelo odveč, saj naj bi okužbe povzročal “slab zrak” ali “miasma”, ne pa klice. Bolnišnice so bile zato leglo prenosa okužb.

Najbolj so zaradi širjenja bolezni trpele ženske, saj so se nevarnosti v zvezi s porodom in rojevanjem povečale, namesto, da bi se zmanjšale. V bolnišnicah, kjer so delali zdravniki, je bil porod veliko bolj nevaren kot porodi doma ali v porodnišnicah, kjer so delale samo babice.

V štiridesetih letih 19. stoletja je bila smrtnost porodnic v bolnišnicah tudi do 32 odstotna.

Vzrok za tako veliko smrtnost je razvozlal mlad madžarski porodničar, Ignaz Semmelweis.

V dunajski porodnišnici, kjer je služboval, je opazil, da so bili zdravniki, ki so obducirali umrle porodnice, nato pa pregledovali zdrave, vzrok za prenašanje “porodnega prisada.” Leta 1847, ko je umrl njegov prijatelj dr. Jakob Kolletscha, po tem, ko se je urezal z obdukcijskim skalpelom, okuženim s »porodnim prisadom«, je ugotovil, kako se bolezen prenaša. Ni poznal povzročitelja, vedel pa je, kako se bolezen prenaša. Bolezen so prenašali zdravniki. Ugotovil je, da sredstvo, s katerim se umijejo zdravniki, da odženejo smrad iz mrtvašnice, kalcijev hipoklorit, prepreči prenos mrtvaških klic z obduciranih umrlih pacientk na zdrave.

Čeprav je na Dunaju in kasneje v dveh madžarskih porodnišnicah dosegel izjemne rezultate z uvedbo nove higiene, so ga sodobniki zasmehovali in se za njegove nasvete niso zmenili. »Zasmrajenost in popackanost« zdravniške halje sta v tistem času veljala za dokaz zdravnikove izkušenosti in strokovnosti.

Zdravniki so kavalirji, roke kavalirjev pa so čiste”, je takrat izjavil eden vodilnih dunajskih porodničarjev. Zdravniki so bili globoko užaljeni že zgolj ob omembi, da pacientom prinašajo smrt, ne pa življenja. Semmelweisa so izobčili in zaprli v norišnico, kjer so ga pretepli in je kasneje zaradi okuženih ran umrl, ženske pa so še 30 let plačevale davek za zdravniški napuh.(6)

Lastnosti, kot je napuh, zdravniki nismo izgubili niti po 200 letih. Menimo, da je neznanje in nepoznavanje lastnost naših predhodnikov. Ko je nekdo prepričan, da ve vse, ni pripravljen prisluhniti dvomom ali drugačnemu mišljenju.[18] Zdravniki so vendar “kavalirji, njihove roke so čiste.”


Diskusije in drugačnega mnenja zdravniki ne slišijo radi. Znanje ni toga dobrina, znanje se lahko množi, deli ali kvadrira. Potrebno je biti pozoren, čuječ, odprt in radoveden. Kot bi rekli v Zenu: “Na čajanko se pride s prazno skodelico, v polno se ne da ničesar več doliti!”

Zdravniki ne vemo vsega, nevarno je misliti, da vemo vse. Predvsem pa pogrešam vprašanja stroke, danes bolj kot kadarkoli, kaj delamo narobe, da nimamo uspeha pri preprečevanju smrti zaradi epidemije. Če verjamemo, da delamo vse prav, ne moremo računati, da bi lahko naredili bolje.

Nimamo 20 let časa, nimamo več časa, da vztrajamo pri škodljivih ukrepih. Nimamo časa za zasmehovanje drugače mislečih. Vrnimo zdravim “zdrav življenski slog”, vrnimo bližino ljudem, ker jo nujno potrebujemo, saj smo socialna bitja. Vrnimo svež zrak in gibanje, vrnimo se k dejavnostim, ki bodo zagotovo pomagale rešiti marsikatero življenje. In začnimo krepiti imunski sistem, ki je zaenkrat edino zdravilo za viruse, ki ga poznamo. Celo cepivo deluje samo tako, da vzpodbudi zdrav imunski odziv!


Z UKREPI SLABIMO IMUNSKI SISTEM (ali, kako zdravniki ukrepajo proti zdravju ljudi)

Bakterije in virusi poseljujejo zemljo veliko, veliko dlje, kot obstaja človek. Mikroorganizmi dovoljujejo bivanje človeku v svojem okolju zato, ker v sobivanju z njim vidijo neko prednost. Evolucijsko so izbrali kompleksnejši organizem, v katerem, ali na katerem lažje preživijo. Na primer, črevesne bakterije so si v človeškem črevesju našle stabilno, toplo okolje, polno hranil in vode. Vsak človek ima zato v črevesju zavetje za dva kilograma različnih vrst bakterij in virusov. Človeško telo je Indija Koromandija za mnoge mikrobe, zanje je človeško telo planet Zemlja, ki jo poseljujejo. Nekatere so si za življenjsko okolje izbrale puščave kože, druge so raje ob izvirih čiste vode v očesu, spet tretje v oazi ust ali temnem zavetju nožnice. Bakterije velikodušno vračajo človeku najemnino za stanovanje in hrano na površinah, ki jim nudijo dom.


V sterilno okolje notranjosti telesa pa mikrobi ne smejo, tam je prepovedan teritorij. Da poteka sobivanje mikrobov in človeka nemoteno, z minimalnimi vdori v prepovedana območja notranjosti, skrbijo varovalne celice imunskega sistema.


Imunski sistem je zapleten in vseobsegajoč sistem celic in protiteles. prepoznava tuje celice, ki nam hočejo narediti škodo, patogene mikrobe, ki povzročajo bolezni. Poznajo pa tudi milijone mikrobov, ki nas poseljujejo in delajo zaščitni plašč našemu telesu. Prijateljskih bakterij imunski sistem ne napada, z njimi živi v miru. Vojska imunske obrambne vrste spoznava tudi lastne, človeške celice, ki podivjajo, se rakasto spremenijo in jih ravno tako odstranjuje iz telesa. Napada, uničuje, si zapomni, »pojé« škodljivce. Imunski sistem je najmočnejši, ko je aktiven.


Od rojstva, pa do smrti imunski sistem skrbi za to, da ostanemo zdravi.

Plod, majhen človeček, biva v maternici v sterilnem okolju. Med porodom se novorojenček poraja preko nožnice. Nožnica je “čista”, a nikakor ne sterilna. Vsebuje milijarde različnih mikroorganizmov, ki sestavljajo mikrobiom, ali domačo floro ženske. Za novorojenčka pa so bakterije nove in v več ur trajajočem procesu poroda se naselijo nanj. Prevladujoča bakterija v nožnici je mlečnokislinska bakterija. Za novorojenčka je življenjskega pomena, preko ust se naseli v njegova prebavila. Dojenček se bo po rojstvu hranil z materinim mlekom, za fermentacijo mleka pa bo poskrbela mlečnokislinska bakterija, ki mu jo je predala mama med porodom. Na koncu porodnega kanala se novorojenček rodi z obrazom, noskom in usti proti zadnjični odprtini. Porod je težko delo, ženska med porodom odvaja blato zaradi izjemnih pritiskov v trebuhu. Obraz novorojenčka pri pravilni vstavi in rotaciji pogleda ven z obrazom proti zadnjični odprtini, kjer se sreča z novo družino mikrobov, materinimi črevesnimi bakterijami. Tudi te bo posvojil. Njegov nezrel imunski sistem se bo začel učiti ločevati prijateljske bakterije od sovražnih. Vse, kar je materino, pa je za dojenčka zdravo in naravno. Novorojenčka nikoli ne okopamo, okopali ga bodo doma šele po več dneh. Novorojenčka po porodu malo pobrišemo in ga pristavimo na materino dojko, kjer bo treniral sesalni refleks. Na koži dojke pa ga pričaka nova kombinacija mikroorganizmov, ki ga bodo za dolga leta posvojile in varovale. Ko objamemo novorojenčka, se nam zdi najčistejši in najbolj dišeč človek na svetu, pa čeprav že dobro poseljen z mikroorganizmi mikrookolja.

Kakorkoli se zdi neukemu opazovalcu porod umazan, pa ta “umazanija” zagotavlja preživetje človeku in človeštvu. Prvi objem, prvi poljub, prva skrb sorodnikov in prijateljev je blagodejno rokovanje mikroorganizmov in dojenčkovega imunskega sistema.

Dojenček zraste v majhnega plazečega se otročička. Vse, kar spoznava, spoznava tako, da poliže. V usta da vse, kar pobere s tal. Kar pa ne vidimo je spoznavanje otrokovega imunskega odziva z okolico. Mikroorganizmi zdravemu otroku ne naredijo nič hudega. Tako, kot otrok krepi mišice z gibanjem, krepi imunski sistem v stiku z mikrobi. Pri vstopu v vrtec postane “smrkavec”, ker je to že obdobje za spoznavanje škodljivih mikrobov. Zdaj je imunski sistem zrelejši in včasih že divje aktiven, otrok zboleva z vročino in vnetji dihal, črevesja in kože.

Do odrasle dobe je otrok zdravo, odporno zavetišče za bakterije in viruse, ki ga kolonizirajo po vseh površinah, ki mejijo na okolico. Mladi odrasli menjavajo mikroorganizme z dotiki, poljubi in spolnimi odnosi. Ko zdrava mlada ženska ‘skompletira’ še vse mikroorganizme od partnerja, je pripravljena na nov krog predajanja svojih malih prebivalcev na svoje otroke.

Polne police razkužil in čistil v trgovinah niso nikoli v zgodovini nadomestile varnosti dobrega imunskega sistema. Ničesar boljšega ne moremo narediti za svojega otroka, kot dober trening organov, kosti, mišic, srca, ledvic in…. imunskega sistema.

Rokovanje, objemanje, bližino in telesne kontakte označuje naduta medicinska stroka za vzrok bolezni, ne njeno rešitev. To je tako, kot bi za športnika pomenil nasvet, naj čim več miruje, da bo s spočitimi mišicami bil uspešnejši tekmovalec.

S kakšno aroganco svetujejo zdravniki tedne in mesece popolne socialne izolacije in gigantske uporabe razkužil, nošenje mask v naravi, hkrati pa računajo, da bomo bolj zdravi? Kmalu naš osiromašen imunski odziv ne bo zmožen niti najbolj preproste obrambe. Kakšna vojska pa je to, ki je bila mesece zaprta v vojašnični kantini?

Tudi cepivo je lahko učinkovito le tako, da se imunski sistem odzove nanj zdravo in učinkovito.


Vsak dan poročajo o tisočih novo okuženih, pa nič o imunih. Če verjamemo v cepivo, moramo verjeti tudi v naravno imunost. Ravno toliko imamo imunih, kot smo jih imeli včeraj okuženih ali bolnih (minus umrli, da se račun izide). Zakaj nas ne razveselijo strokovnjaki s tem podatkom? Zakaj ti naravno imuni čakajo na cepivo, preden snamejo maske in zadihajo s polnimi pljuči. Zdi se, da tudi rekonvalescentom uničujemo imunski sistem. Uničujemo civilizacijo, ubijamo tudi prvinsko človeškost. S tem pa ne bomo mi odstranili mikroorganizmov, oni bodo odstranili nas, če jim ne bomo več koristni. Za Korono 19 pride korona 20 in še mnoge druge. S takim uničevanjem človeškega obrambnega sistema jih ne bomo dočakali.


Morda bodo o današnjih zdravnikih pisali, da je naša razkužena obleka, skafandri in maske na prostem znak zdravniške izkušenosti, znanja in strokovnosti, prav tako, kot je bila to umazana, smrdeča halja v času Ignaza Semmelweisa.


S temi dodatnimi argumenti podkrepljujemo naše predhodne argumente, trditve in predloge spoštovanemu Sodišču.

Avtorji: pobudniki, v njihovem imenu – prvopodpisana ….


Z odličnim spoštovanjem,

pooblaščenec pobudnikov,

Izr. prof. dr. Andraž Teršek, l. r.


Reference:

Bela listina o Hidroksiklorokinu, Dr. Simone Gold, MD, JD: www.americanfrontdoctors.com www.AFLDS.com

V bolezni in zdravi: koregulacija vnetja in socialnega vedenja, Eisenberger, Moieni et al. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27480575/

Dešifriranje Covid-19 citokinske nevihte: Sistemski pregled in meta-analiza (okt.2020): https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33058143/

Klinična učinkovitost derivatov klorokina pri COVID 19: primerjalna meta-analiza med masovnimi podatki in resničnim svetom https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S2052297520300615?token=0481486EE4F1DB6570D49CEA7D26CEEB01FE6400494DB8129425B8BABC6FE621181C7E971634006BF72EBA1FF38B932A

Obrazložitev predloga za 1. Odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil Klorokina/Hidroksiklorokina z dne 3.4.2020.

Allane Collen, 10% človek: https://www.cangura.com/10-odstotno-clovek


konec druge dopolnitve


Vir: Ustavniški blog / spletna stran dr. Andraža Terška

https://andraz-tersek.si/


VSA ČAST ZA NAPISANO, POSLANO IN OBJAVLJENO SPOŠTOVANI dr. Andraž Teršek


OSNOVNA POBUDA

https://www.odpriteoci.com/post-1/pobuda-za-presojo-ustavnosti-protikoronskih-in-epidemičnih-pravnih-predpisov-in-ukrepovprva dopolnitev

https://www.odpriteoci.com/post-1/dr-teršek-prva-dopolnitev-pobude-za-presojo-ustavnosti-pravnih-predpisov-v-zadevi-opr-št-u-i-17-21tretja dopolnitev

https://www.odpriteoci.com/post-1/dr-andraž-teršek-tretja-dopolnitev-pobude-za-presojo-ustavnosti-pravnih-predpisov


PROSIM DELITE, DA LJUDJE VIDIJO, KAJ SE DOGAJA!

83 views0 comments